Knyta samman Gryt och S:t Annas skärgård med en skärgårdsled


Problembeskrivning:
I takt med att vårt område runt södra S:t Anna ökar i antal boende och besökare, ökar även trafiken i form av bilar, lastbilar, husbilar, etc. Vägsträckan mellan Börrum och Södra Finnö är mycket krokig, kuperad och smal. Med det blir det en stor risk för fotgängare att transportera sig mellan platser och motionera utmed vägkanten. Det kan även uppstå konflikt och missförstånd kring allemansrätten då fritidsboende, besökare eller motionären försöker hitta alternativa gångvägar för att transportera sig eller motionera på.

Projektet syfte och mål
Projektets syfte är att undersöka förutsättningarna för att knyta samman Gryt och S:t Annas skärgård med transport- och vandringsleder, för att alla på ett säkert sätt till fots ska kunna transportera sig mellan olika platser i bygden. Syftet är också att identifiera alternativa gångvägar utanför markägarens och lantbrukarens närmast område dvs gård och hagar, för att minska eventuella konflikter och se till djurens bästa. Målet med enkätundersökningen är att ta fram underlag för en strategi och plan för hur och om skärgårdsleden kan förverkligas.

Område: Södra S:t Annas skärgård
Projektbeställare: Börrum-Södra Finnö intresseförening
Projektledare: Anna Jansson
Ramverk: Nationellt ramverk för vandringsleder


Enkätundersökningen ska undersöka nedan punkter och ligga till stöd för förstudien. Förstudien ska undersöka intresset och möjligheten:

1. för att skapa en trygg transportsträcka för fotgängare mellan Örntorpet och Eriksvik, via Torpa bad och naturcamping och Engelholms skola på södra S:t Anna.


2. för att skapa en motionsled för fotgängare runt Sandfjärden.


3. för att knyta samman Gryt och S:t Annas skärgård med ovan punkter i form av en vandringsled, dvs möjliggöra att ta sig till och från med lokal båttrafik till dessa platser: Örntorpet, Eriksvik eller Ramsdal (Gropviken) på södra S:t Annas skärgård.

Enkätsammanfattning



Denna enkät har undersökt intresset och möjligheter för punkt 1, 2 o 3 under projektets syfte och mål. 

Karta över södra S:t Anna – Börrum, Korsnäs, Ramsdal, Sandfjärden, Djursunda, Görvik, Nygård, Dal, Sänkvik, Eriksvik, Engeholms skola, Ekhaga, Engelholms Egendom, Torpa, Kornudden, Kejsarnäs, Lövhagen, Örntorpet(Örnviken), Ermedal, Rosendal, Norrum, Nybygget, Kårebo etc.

Ansökan till Kustlandet - Aktiv landsbygd

Förstudie - att anlägga en skärgårdsled - Godkändes 


Framåt nu ska vi göra en kartläggning av markägare som berörs av lederna, utröna möjliga finansiärer och samarbetspartners, identifiera hinder, förankra och informera boende, dokumentera naturvärde, genomföra kostnadsuppskattningar och ta fram förslag på underhåll och skötsel.


Projektets syfte är att undersöka förutsättningarna för att knyta samman Gryt och S:t Annas skärgård med transport- och vandringsleder. För att alla på ett säkert sätt kan transportera sig mellan olika platser i bygden. Målet med förstudien är att ta fram en strategi och plan för hur och om skärgårdsleden kan förverkligas.


Område: Södra S:t Annas skärgård

Projektbeställare: Börrum-Södra Finnö intresseförening

Projektledare: Anna Jansson, Konsultuppdrag - (S:t Annas Development & Sustainability]
Finansiering: Förstudien finansieras och ligger som delprojekt under paraplyprojektet; MILOU-Aktiv Landsbygd.
Ramverk: Nationellt ramverk för vandringsleder

Finansieringen blir godkänd och ett nytt dass blir verklighet, 2021


Intresseföreningens byggherre genomför projektet och skapar ett mästerverk.

I samma veva sker Tillväxtverkets utlysning för investeringar i infrastruktur för rekreation och turism. Stödet kommer att ha prioriteringen ”utveckling av besöksmål inom natur- och kulturturism med särskilt fokus på utveckling av leder för vandring och cykling”. En motion till föreningen inkommer och En ny projektidé skapas!


Problembeskrivning:

I takt med att vårt område runt södra S:t Anna ökar i antal boende och besökare, ökar även trafiken i form av bilar, lastbilar, husbilar och husvagnar. Vägsträckan mellan Börrum och Södra Finnö är mycket krokig, kuperad och smal. Med det blir det en stor risk för fotgängare att transportera sig mellan platser och motionera utmed vägkanten på stora delar av vägsträckan.



Vi söker finansiering för att genomföra en förstudie där syfte är att undersöka förutsättningarna för att knyta samman Gryt och S:t Annas skärgård med transport- och vandringsleder. För att alla på ett säkert sätt kan transportera sig mellan olika platser i  bygden och möjliggöra aktiviteter längs leden.  Målet med delaktiviteten att ta fram en strategi och plan för  hur och om skärgårdsleden kan förverkligas.


Vi forstätter utveckla Torpa 2020


Socialt ansvarstagande tillsammns med Börrum-Södra Finnö intresseförening, vi upprustar badflotten, marknadsföring på plats, nya soppkärl med sortering och vi söker finansiering för att upprusta och tillgänglighetsanpassa dasset på Torpa. 

- Anpassa markunderlag mellan gångväg och dass.
- Tillgänglighetsanpassad ramp med räcke till dasset.
- Platta för att underlätta hantering av latrinkärl.

- Tillgänglighetsanpassning och upprustning av dasset.


Detta för att möjliggöra för alla att besöka Torpa bad och naturcamping oavsett ålder eller funktionsnedsättning.


S:t Annas skärgård

Investering i ny brygga 2019


Nu börjar det hända lite saker här på Torpa Bad & Naturcamping

Vi vill tacka alla som varit med och skänkt pengar, stor som liten gåva ett extra stort Tack skickar vi till Johan Karlsson som skänkt en stooooor slant

Vi vill också passa på att presentera våra nya samarbetspartner som kommer synas tillsammans med oss framöver Skärgårdsbyggarna Skärgårdsbyggarn” och Valdemarsviks Sparbank

Ps. En ny fin brygga från Floattech Sweden AB är beställd och kommer finnas på plats innan semestern 2019

Vi ses i Torpa i sommar Hälsningar

Börrum-Södra Finnö Intresseförening genom Anna Jansson